Śniadaniowe smoothie z mango

Wprowadzenie mango do letniego fit menu gwarantuje same korzyści dla zdrowia! Ten niezwykle słodki owoc jest bogatym źródłem witaminy C, B, A i E, które poprawiają wygląd skóry. Doskonale sprawdza się w smoothie w połączeniu z jarmużem lub szpinakiem, ponieważ zwiększa przyswajalność żelaza. Co więcej, ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu nasyca organizm na dłużej! Dojrzałe mango wspomaga trawienie białek za sprawą zawartych w nim enzymów. Z czym je jeść? Najlepiej w miksie z truskawkami, zieleniną, jako mus do tapioki lub w słynnym koktajlu mango lassi! Połączenie owocu z mlekiem kokosowym to świetna opcja na pierwsze śniadanie, czy zdrowy deser, która sprawi, że nie będziesz sięgać po słodycze!

Wegańskie mango lassi - przepis

Składniki:

1 dojrzałe mango

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 szklanka wody lub mleka migdałowego

1/2 łyżeczki kardamonu

Mango obierz i oddziel od pestki. Zmiksuj je z resztą składników. Koktajl możesz serwować w postaci smoothie bowl - dodając do niego płatki kokosa, super foods oraz granolę!

Szukasz koktajlowych inspiracji? Sprawdź przepisy >>