Śniadanie fit: babeczki z granoli

Szukasz pomysłu na oryginalne śniadanie lub słodki fit deser bez poczucia winy? Koniecznie wypróbuj babeczek z granoli, które wykonasz ze składników dostępnych pod ręką! Ta przekąska ma w sobie dużo energii, bowiem znajduje się w niej moc błonnika i białka. To najlepsze paliwo dla ciała po treningu, na długo zaspokajające apetyt! Co więcej, muffiny możesz napełnić dowolnym nadzieniem, na jakie masz ochotę. Może to być kremowe mleczko kokosowe, jogurt grecki, pulpa z mango, czy serniczek z tofu zmiksowany ze świeżymi owocami (sprawdź przepis >>)! Gwarantujemy, że ten przepis na zawsze odmieni twój zdrowy jadłospis!

Domowe muffiny z granoli - przepis

Składniki:

2 bardzo dojrzałe banany

1/3 szklanki syropu klonowego/melasy/miodu

3/4 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki ciemnego kakao

1/2 łyżeczki cynamonu

nadzienie: mleczko kokosowe lub jogurt grecki, sezonowe owoce

Banany obierz, rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Połącz z nimi resztę składników. Powstałą masę owsianą przełóż do foremek na muffiny delikatnie nasmarowanych olejem kokosowym, napełniając je do 3/4 wysokości. Piecz babeczki z granoli w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 10-15 minut, po czym wystudź je i napełnij zimnym nadzieniem. Smacznego!

TUTAJ znajdziesz więcej inspirujących przepisów na fit śniadanie >>