KRUCHY PLACEK ORKISZOWY Z KRÓLOWĄ WIKTORIĄ

Na 14 porcji
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 60 minut
Pieczenie: 50-60 minut

500 g mąki orkiszowej,
2 łyżeczki cynamonu,
250 g masła,
150 g cukru trzcinowego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka gęstej śmietany,
3 żółtka, szczypta soli, skórka otarta z jednej
wyszorowanej pomarańczy,
1 kg miękkich dużych śliwek, np. królowa
Wiktoria, drobny cukier trzcinowy
do posypania ciasta, papier do pieczenia

1. Posiekaj masło z mąką, cukrem, solą, cynamonem, żółtkami, ze śmietaną i skórką
pomarańczową.

2. Dodaj oliwę i zagnieć szybko kulę z ciasta.

3. Owiń w worek foliowy i wstaw do lodówki na godzinę.

4. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki.

5. Nagrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, wylep ją ciastem, które nakłuj widelcem.

6. Oprósz cukrem.

7. Układaj na cieście śliwki skórką do dołu.

8. Wstaw do piekarnika na 50--60 minut.

9. Oprósz cukrem zaraz po wyjęciu z piekarnika.

10. Podawaj z herbatą z kardamonem.