RÓŻANE GRUSZKI
Dla 4 osób
Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 25 minut
Macerowanie: 12 godzin
8 twardych gruszek,
1,5–2 szklanki różowego wermutu
o intensywnym różanym aromacie,
np. Martini Rosato,
1 szklanka czerwonego wina, np. chianti,
4 łyżki konfi tury z płatków róż,
4 łyżki cukru brązowego,
2 potłuczone goździki,
kawałek laski cynamonu, sok z cytryny,
skórka z jednej cytryny
1. Obierz gruszki i posmaruj je sokiem z cytryny.
2. Zagotuj wino z przyprawami, skórką startą z cytryny, cukrem i konfiturą różaną.
3. Włóż gruszki do syropu. Gotuj na wolnym ogniu ok. 25 minut, pilnując, żeby owoce były
zanurzone w płynie.
4. Zgaś ogień i pozostaw gruszki w syropie na 12 godzin, obracając je od czasu do czasu.
5. Przed podaniem przecedź syrop.
Możesz podawać na ciepło lub na zimno. Wyśmienite są z łyżką śmietany kremówki (36-proc.) zagęszczonej odrobiną soku z cytryny.