Żurek, czy też barszcz biały, to zupy tradycyjnie podawane w każdym polskim domu na Wielkanoc. Jaka jest pomiędzy nimi różnica? Tak naprawdę nie do końca wiadomo.

Przepis na żurek nieznacznie różni się od tego na barszcz. Ten pierwszy z założenia powinien być bardziej kwaśny, ten drugi za to jest nierozłącznie związany z białą kiełbasą. Przepis na żurek bazuje na zakwasie żytnim, a barszcz powstaje z zakwasu z mąki pszennej. Jednak to, w jaki sposób przygotowujemy te zupy, będące nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych, w większości przypadków zależy od rodzinnej tradycji i przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

My proponujemy Wam prosty, bardzo podstawowy przepis na żurek wielkanocny - jesteśmy pewne, że doskonale sobie z nim poradzicie!

Przepis na żurek - składniki

Ilość: około 10 porcji

Czas przygotowania: 1,5 - 2 godzin

  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 1 kg białej kiełbasy (najlepiej surowej)
  • 750 ml do 1 l zakwasu żytniego (można dać mniej, jeżeli ma być mniej kwaśny)*
  • 1 - 2 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki chrzanu (np. Polonaise, Rolnik, Provitus)
  • kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek, do smaku
  • kilka łyżek śmietany 30%
  • 10 jajek ugotowanych na twardo

 

* Żytni zakwas na żurek można kupić (najlepszy jest ten w szklanych butelkach) lub zrobić samemu. Jeżeli decydujecie się na tą drugą opcję - podajemy prosty przepis na zakwas:

  • 7 łyżek dobrej jakości mąki żytniej
  • 500 ml ciepłej wody

Do mąki dolać pół litra ciepłej wody, przykryć ściereczką i odstawić na 5 dni w temperaturze pokojowej. W międzyczasie kilka razy zamieszać. Zakwas powinien mieć kwaśny posmak.

 

Przepis na żurek - jak go zrobić?

Do gorącego bulionu włożyć białą kiełbasę w całości, gotować przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie mięso wyjąć z wywaru. Po ugotowaniu kiełbasy do garnka z bulionem stopniowo wlewać zakwas, kontrolując stopień kwaśności. Dodać przyprawy: drobno pokrojony czosnek, chrzan, listki laurowe, ziele angielskie, suszony majeranek, sól i pieprz do smaku. Na koniec do żurku dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę i śmietanę. Żurek można podawać w chlebie, pamiętając o dodaniu do niego pokrojonych w ćwiartki jajek ugotowanych na trwardo. Smacznego!

A jaki jest Wasz sprawdzony przepis na żurek wielkanocny? A może zamiast żurku u Was w domach króluje barszcz biały?

Zobacz też:

Potrawy wielkanocne - zainspiruj się na święta

Proste przepisy na jajka faszerowane

Mazurek wielkanocny dla początkujących