Nie ma to jak smak świeżo zmielonej, zaparzonej kawy o poranku. Albo kieliszka wytrawnego, winogronowego trunku wieczorową porą. Jesteś miłośniczką obu tych napojów? Z pewnością zakochasz się w wynalazku prosto z Kalifornii. Jest nim kawa o smaku czerwonego wina, od której można zaczynać każdy swój dzień. Nie ma w niej alkoholu, choć powstała w wyniku wymieszania ziaren kawy w beczce z winem, jeszcze przed procesem palenia i suszenia. Posiada również zapach wytrawnego wina, co również przyjemnie stawia na nogi. Wyjątkową, energetyczną mieszankę stworzyli John Veaver oraz Rick Mollinari, właściciele kawiarni w Napa Valley. Nie trudno się domyślić, że kawa stała się hitem i atrakcją turystyczną okolicy. Dlatego postanowiono sprzedawać ją online, pod adresem molinariprivatereserve.com.

Jak zrobić "dalgona coffee"? Ten sposób przyrządzania kawy po koreańsku jest teraz hitem na instagramie >>

Opakowanie specyfiku kosztuje 20 dolarów i może być doskonałym pomysłem na prezent! Jako pierszy na pomysł "winnej kawy" wpadł winemaker Robert Mondavi, który dolewał trunek do pobudzającego napoju. Jednak to Molinari Private Reserve udało się stworzyć ziarna kawy mające wino w swoim składzie. Do procesu ich uzyskania stosuje się wyselekcjonowane ziarna oraz trunek z lokalnych winnic, tworzony na zamówienie marki. W efekcie "mała czarna" ma winny zapach i aromat, w którym odczuwalna jest nuta borówek. Świetnie smakuje także w duecie z mlekiem, na zimno lub przygotowana we francuskim zaparzaczu. Mamy nadzieję, że za jakiś czas będzie można spróbować jej w kawiarni w Polsce!

Lody z czerwonego wina - PRZEPIS >>