W Polsce mamy wielu zdolnych szefów kuchni. Począwszy od Grzegorza Łapanowskiego, właściciela "Food Lab Studio" (przeczytaj nasz wywiad >>) po Flavię Borawską, Aleksandra Barona czy Mickiego Rottena. Ta czwórka od lat działa na rodzimym rynku i nie przestaje wprowadzać świeżości do naszych dań. Jak się okazuje, polscy kuchmistrze są doceniani również za granicą. Serwis BBC Good Food właśnie wybrał dziesięciu najlepszych szefów kuchni z Wysp Brytyjskich, wyróżniając pośród nich Damiana Wawrzyniaka. Polak skradł serca Brytyjczyków naszymi tradycyjnymi specjałami, które pokazywał na wizji (pośród nich znalazła się babka Wielkanocna). Gotował rownież w trakcie Igrzysk Olimpijskich w Londynie i zorganizował "Wielką polską ucztę" w osławionej restauracji "Fifteen" Jamiego Olivera. Angielską metropolię zamieszkuje od 2004 roku, a doświadczenie zawodowe zdobywał we Francji, Pakistanie czy nieistniejącej już kopenhaskiej Nomie. 

Damian Wawrzyniak może pochwalić się tytułem szefa kuchni, konsultanta kulinarnego oraz promotora rodzimej kuchni na Wyspach. Nie chce, by polska kuchnia była kojarzona wyłącznie z kapustą i kotletem schabowym. Stara się nadać bardziej wyrafinowany smak mięsom, rybnemu tatarowi, pierogom czy świątecznym wypiekom. Kuchmistrz stworzył kuliarny cykl pokazujący polską kulturę przez jedzenie. W czerwcu otworzył w Londynie swoją restaurację "House of Feast", gdzie serwuje nasze ojczyste "klasyki" przyrządzone z lokalnych produktów. W jego daniach znajdziemy ryby z Bałtyku oraz sezonowe owoce i warzywa, jak np. rabarbar. 

Tradycyjne dania Damiana Wawrzyniaka - ZDJĘCIA >>