PIERÓG CALZONE Z WARZYWAMI

Dla 2 osób

Przygotowanie: 1,5 godziny

Duszenie: 15 minut

Pieczenie: 20 minut

Ciasto: 500 g mąki pszennej, 20 g drożdży, 250 ml

letniej wody, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki

oliwy z oliwek, oliwa do smarowania blachy

Farsz: pół papryki czerwonej, pół papryki żółtej,

1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej, pół pęczka

selera naciowego, 2 szalotki, sól, świeżo zmielony pieprz,

2 ząbki czosnku, 50 g masła, 4 gałązki świeżego

tymianku, 100 g mozzarelli, 1 dojrzały pomidor, 1 żółtko

1. Rozpuść pokruszone drożdże w wodzie z cukrem i odstaw na 15 minut.

2. Wymieszaj mąkę z solą, a następnie z powstałym rozczynem i oliwą.

3. Zagnieć ciasto, aby nabrało jednolitej, elastycznej konsystencji. Możesz to zrobić mikserem. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

4. Posiekaj obrane ­szalotki i czosnek. Pokrój w kostkę papryki i seler naciowy.

5. Rozpuść masło na patelni i zeszklij szalotki z czosnkiem. Dodaj papryki i seler. Duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 10 minut.

6. Rozgrzej piekarnik do 200°C i nasmaruj blachę oliwą.

7. Wymie­szaj gorący farsz z patelni z kapustą pekińską, a następnie dopraw pieprzem, listkami tymianku i solą.

8. Sparz pomidora, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

9. Porwij mozzarellę na kawałki i dodaj razem z pomidorem do farszu.

10. Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj obie na koła o grubości ok. 0,5 cm.

11. Nałóż na obie części farsz, tak by zakrywał połowę powierzchni każdego placka z ok. 2 cm odstępem od krawędzi. Posmaruj krawędzie wodą.

12. Zakryj farsz drugą połową ciasta i zawiń uważnie jego krawędzie, zamykając szczelnie farsz w środku powstałych calzone.

13. W miseczce ubij żółtko z łyżką wody i posmaruj nim powierzchnię ciasta.

14. Przełóż pierogi na blachę i piecz 15-20 minut. Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną.