Omlet białkowy o smaku piernika

Omlet białkowy to idealny pomysł na zdrowy początek dnia. Jest sycący, podkręca metabolizm oraz wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Warto jeść go przed lub po treningu - przyśpiesza budowę i regenerację mięśni! Z powodzeniem może zastąpić słodkie pancakes w amerykańskim stylu, czy nawet ulubione wypieki. Wystarczy odpowiednia kompozycja składników, by lekki, pożywny, proteinowy omlet zamienił się w ucztę dla podniebienia. Zimą warto podkręcić jego smak korzennymi przyprawami oraz kakao. Dzięki temu będzie przypominać świąteczne ciasta, których wolimy unikać na diecie. Przepis możesz wzbogacić w gorzką czekoladę, suszoną żurawinę lub płatki migdałów. Daj się ponieść swoim kulinarnym fantazjom!

Piernikowy omlet białkowy - przepis

Składniki:

1 całe jajko

2 białka jajka

2 łyżki mąki gryczanej / płatków owsianych

1/2 banana pokrojonego w plastry

1/3 szklanki kakao lub karobu

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

skórka otarta z pomarańczy

+ miarka białka, np. o smaku brownie lub wanilii

Wszystkie składniki poza skórką pomarańczy i bananem zmiksuj w pojemniku blendera. Wylej ciasto na omlet na rozgrzaną patelnię. Gdy wierzch omletu lekko się zetnie, połóż na nim plastry banana i posyp go skórką otartą z pomarańczy. Po kilku minutach przełóż omleta na drugą stronę, smaż jeszcze przez chwilę, aż cały się zetnie oraz zarumieni. Podawaj danie z jogurtem greckim wymieszanym z łyżeczką syropu klonowego oraz cynamonem. W rozpustnej, świątecznej wersji możesz zaserwować ten przysmak w formie "tortu", przekładając kilka omletów kremową, jogurtową masą. Wierzch ozdób mandarynkami i czekoladowymi truflami. 

Omlet białkowy na trzy sposoby - PRZEPISY >>