Surowe pierniczki - wegański przepis

Nie masz ochoty spędzać w kuchni długich godzin, by wykonać słodycz idealną na święta? Postaw na pierniczki w wersji raw! Ta korzenna przekąska to alternatywa dla tradycyjnych, polskich pierników, których wykonanie bywa czasochłonne. Ciasteczka bez pieczenia wykonasz za pomocą malaksera lub dobrego blendera. Wystarczy, że zmielisz nasiona, grykę i daktyle na gładką masę, w której brak cukru, mąki pszennej czy oleju. "Surowe" pierniczki posiadają naturalny skład, a więc nie trzeba wystrzegać się ich na diecie. Przemycają do ciała mnóstwo cennych pierwiastków oraz witamin - służą urodzie, zamiast jej zaszkodzić. To doskonała przekąska w wersji fit, którą warto postawić na wigilijnym stole.

Pierniczki w wersji raw

Składniki:

1 i 1/4 szklanki daktyli

1/4 szklanki mąki migdałowej

1/4 szklanki białej gryki 

3/4 szklanki nasion słonecznika

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki pasty waniliowej

1 łyżka syropu klonowego

Pierniczki możesz udekorować wegańską białą czekoladą (przepis znajdziesz TUTAJ >>)

Jeśli daktyle nie są miękkie, zalej je wodą na całą noc. Następnego dodaj suszone owoce do pozostałych składników i zmiksuj całość w malakserze. Powstałą masę delikatnie rozwałkuj i wytnij w niej gwiazdki. Surowe pierniczki obtocz w cukrze kokosowym, cynamonie lub polewą z wegańskiej białej czekolady. Schowaj je do lodówki na 15 minut, aby stwardniały. Możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej. 

Świąteczne ciasta bez pieczenia - PRZEPISY >>