Pieczona gruszka z miodem, orzechami i serkiem ricotta

Jesienią lubimy jeść rozgrzewające desery. Stawiamy na korzenne ciasta lub ciepłą szarlotkę, tak dobrze komponujące się z kawą. Rozkoszujemy się w wypiekach z nutą wanilii, cynamonu, orzechów i miodu. A gdy nie mamy czasu na siedzenie w kuchni, stawiamy na alternatywne przekąski. Szybką słodycz można wyczarować z gruszek, zapiekając je ze smakowitym farszem. To świetna opcja na fit śniadanie lub podwieczorek, która sprawdzi się w chłodne dni! Pieczone gruszki doskonale łączą się z serkiem ricotta, masłem orzechowym, daktylami czy domową konfiturą. Według tego przepisu możesz przyrządzić także jabłka - niech twój dom wypełni zapach jesieni!

Deser z gruszek - przepis

Składniki:

4 gruszki

150g sera ricotta

2 krople aromatu waniliowego

4 łyżki miodu

4 łyżki płatków migdałowych

orzechy włoskie

1 łyżka cynamonu

Gruszki umyj i przekrój na pół. Wydrąż z nich gniazda nasienne. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i nafaszeruj serem ricotta wymieszanym wcześniej z aromatem waniliowym. Następnie na wierzchu ułóż płatki migdałowe oraz orzechy, po czym posyp je cynamonem i polej miodem. Wstaw gruszki do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni i zapiekaj przez 15-20 minut. Powinny się zarumienić, zmięknąć oraz puścić sok. Smacznego!

Sprawdź PRZEPISY na zdrowe śniadania >>