Bezglutenowy omlet z mąki gryczanej

Omlet proteinowy to idealny pomysł na zdrowe, sycące śniadanie. Składa się on bowiem z białka i błonnika - sprzymierzeńców szczupłej sylwetki. Co więcej, bardzo łatwo go zrobić i to w wielu różnych wariantach smakowych. Bez problemu wykonasz omleta z mąki bez glutenu, czy nawet samych płatków owsianych. Taki posiłek można serwować w formie efektowego tortu - wystarczy przełożyć trzy placki kremem oraz udekorować je świeżymi figami. Idealny omlet powinien być lekki i mieć "puszystą" konsystencję. Świetnie smakuje z masłem orzechowym, dodatkiem super foods lub domową konfiturą.

Omlet gryczany z figami - przepis

Składniki:

1 jajko

2 białka jajek

1 banan

1 czubata łyżka mąki gryczanej

1 łyżka karobu

szczypta cynamonu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce + 2 łyżki syropu klonowego

2 figi

Jedno jajko i białka jajek wbij do pojemnika blendera. Następnie zmiksuj je z resztą składników. Masę wylej na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie olejem. Kiedy omlet zetnie się i zarumieni, przewróć go na drugą stronę. Smaż go jeszcze przez chwilę, po czym przełóż go na talerz i posmaruj kokosowym kremem. Wystarczy, że gęstą część mleczka kokosowego wymieszasz z syropem klonowym. Wierzch udekoruj świeżymi figami.

Przepisy na bezglutenowe dania znajdziesz TUTAJ >>