Jak zrobić prawdziwy mazurek wielkanocny? Co warto wiedzieć?

Podstawowy mazurek wielkanocny (najpopularniejszy to mazurek kajmakowy) składa się z kruchego spodu, rantu z ciasta kruchego lub makaronikowego, polewy albo pomady i oczywiście dekoracji, które można dodać według uznania. W ramach tego schematu możesz wybrać przepis dla leniwych z gotową, kupną polewą. W ten sposób możesz też łatwo przygotować najpopularniejszy z mazurków, czyli mazurek kajmakowy. Wystarczy, że kupisz gotową masę kajmakową puszce. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej, możesz dodatkowo podkręcić smak warstwą kwaskowatego dżemu. Jeśli masz więcej czasu, warto ugotować nietypową pomadę, o smaku cytryn albo pistacji. Najpierw jednak musisz przygotować kruchy spód. 

Tradycyjny mazurek wielkanocny - poznaj prosty przepis na Wielkanoc 2023

Czytaj też: Ciasta na Wielkanoc

Tradycyjny mazurek najczęściej przybiera kształt prostokąta lub kwadratu, jednak ostatnio popularne stały się mazurki np. w kształcie jajka. Poznaj najprostszy i najbardziej tradycyjny przepis na mazurek wielkanocny. Potrzebujesz tylko kilka składników i kilkadziesiąt minut czasu. 

Kruche ciasto na mazurek wielkanocny

  • 300 g mąki
  • kostka masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyż. śmietany (można zastąpić trzecim żółtkiem)

Na stolnicy siekamy masło z mąką i cukrem (możesz też użyć robota kuchennego). Dodajemy żółtko i śmietanę, ugniatamy na jednolitą masę. Kruche ciasto na mazurek wielkanocny należy schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie z ok. 2/3 ciasta wykładamy w dużej formie lub dwóch małych, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a z pozostałej 1/3 formujemy rant. Pieczemy przez 15-20 min. w temp. 200 st.

Polewa na mazurek wielkanocny - mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to najprostszy mazurek wielkanocny. Kruchy spód polewamy roztopionymi krówkami albo gotową masą kajmakową z puszki. Polewę urozmaicisz, jeśli dodasz do niej pół tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady lub odrobinę mleka. Jeśli wolisz kwaśne smaki, posmaruj spód powidłami lub marmoladą i oblej pomadą cytrynową. Taki mazurek wielkanocny możesz obsypać pokruszonymi pistacjami (bez skórki!).

Przykładowa pomada na mazurek wielkanocny

  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 szklanka cukru
  • cukier waniliowy (1 op.)
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny

Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Do przestudzonej masy dodajemy skórkę cytrynową, ew. trochę soku z cytryny. Rozprowadzamy na kruchym spodzie.

Jeśli naprawdę nie masz czasu, możesz kupić masę kajmakową na mazurek w sklepie. 

Dekorujemy mazurek wielkanocny

Najprzyjemniejszy etap pieczenia mazurków dopiero przed nami. Mazurek wielkanocny nie może być pusty! Do dekoracji możemy użyć skórki kandyzowanej, migdałów, płatków migdałowych, perełek i pisaków cukierniczych, czekoladowych listków, wiórków czy literek. Wszystko znajdziesz w dobrze wyposażonym sklepie spożywczym. Tradycyjne wzory na mazurek wielkanocny to motywy kwiatowe albo świąteczne. Płatki kwiatów i kulki bazi doskonale imitują połówki migdałów, a łodyżki narysujesz pisakami cukierniczymi. Z płatków migdałowych lub perełek cukierniczych ułożysz bardziej skomplikowane wzory, np. zające i baranki wielkanocne. Pomysł na awangardowy mazurek wielkanocny to dekoracje z napisów, figur geometrycznych albo po prostu abstrakcyjny chaos. Smacznego!

Inspiracje jak dekorować mazurek wielkanocny znajdziesz w GALERII

Zobacz też: