Zdrowe śniadanie: surowy budyń gryczany

Posiłki w witariańskiej wersji (przyrządzone wyłącznie z surowych składników) to idealny sposób na detoks! Wraz z nimi przemycamy do ciała moc witamin oraz zbawiennych antyoksydantów. Co sprawdzi się w letnim raw menu? Obok sezonowych owoców i warzyw, warto skorzystać z białej kaszy gryczanej. Tego zboża nie trzeba poddawać obróbce termicznej - wystarczy namoczyć je w wodzie! Budyń z niepalonej gryki posiada dwa razy więcej błonnika, niż ryż, kwas foliowy, witaminę E oraz takie pierwiastki, jak żelazo, potas, cynk, miedź. 

Malinowy budyń z kaszy gryczanej - przepis

Składniki:

200 g kaszy gryczanej niepalonej

łyżeczka octu jabłkowego

woda

1/2 szklanki mleka migdałowego

3 łyżki płatków kokosowych

3/4 szklanki malin

dodatki: jeżyny, orzechy ziemne, porzeczki, nasiona chia

Kaszę gryczaną przesyp do miseczki z wodą (tak, aby płyn w całości ją pokrył), dodaj do niej ocet, całość wymieszaj, i pozostaw na noc. Następnego dnia odsącz grykę i przepłucz ją pod bieżącą wodą, po czym przesyp do pojemnika blendera. Dodaj do niej maliny, mleko, kokosa oraz cynamon. Zmiksuj całość. Budyń serwuj ze świeżymi owocami oraz dodatkiem super foods.