Kasza bulgur jest jednym z najbardziej popularnych składników kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Charakteryzuje się żółto-brązowym kolorem o lekko orzechowym smaku i zapachu. Występuje w kilku rozmiarach – od bardzo drobnych ziarenek po grubsze. Otrzymuje się ją gotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy.

Spośród innych kasz, bulgur, wyróżnia się największą zawartością błonnika, jest również doskonałym (zdrowszym) zamiennikiem brązowego ryżu. Zawiera sporo białka wspomagającego odchudzanie i niewiele tłuszczów. Jest godnym sprzymierzeń dla osób dbających o linię oraz dla cukrzyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru i daje uczucie sytości na długo.

Bulgur jest bogaty w witaminy grupy B, kwas foliowy, a także magnez, żelazo i fosfor oraz chrom, który jest odpowiedzialny za apetyt na słodycze.

Kaszę bulgur można nazwać zdecydowanie uniwersalnym tworem. Oczywiście można ją traktować jako dodatek do dań głównych, na przykład zamiast wszechobecnych ziemniaków. Razem z soczewicą jest podstawą wegańskich kotletów. Świetnie smakuje również jako składnik sałatek, zup, a także jako podstawa musli.

Jecie kaszę bulgur? W jakiej formie lubicie ją najbardziej? Podzielcie się z nami swoimi przepisami!