Ciasto z dyni - prosty przepis

Końcówka lata to czas, kiedy dynia wkracza na salony. Sezon na nią uważamy za oficjalnie otwarty! To warzywo jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz sprzymierzeńcem kobiecej urody. Wszystko za sprawą dużej zawartości beta-karotenu, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Kryje się w niej również moc antyoksydantów, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Co więcej, dynia ma niewiele kalorii - z jej udziałem stworzysz desery przyjazne smukłej sylwetce! Za to pestki dyni wzmacniają paznokcie i włosy, dzięki czemu warto wzbogacać w nie swoje posiłki. Z czym najlepiej komponuje się dynia? Suszonymi owocami, korzennymi przyprawami, mleczkiem kokosowym oraz wanilią. Takie połączenie umili ci każdy jesienny wieczór. 

Ciasto z dyni - przepis

Składniki:

600 g dyni o twardym miąższu (obranej ze skórki, bez pestek)

2/3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki orzechów włoskich

3/4 szklanki daktyli

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 kostki masła lub margaryny

skórka otarta z pomarańczy

4 łyżki syropu klonowego

1 łyżka aromatu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

Daktyle namocz we wrzątku przez 15 minut. Kiedy staną się miękkie, wymieszaj je w misce z posiekanymi orzechami, dwoma łyżkami syropu klonowego, cynamonem i skórką otartą z pomarańczy. Dynie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Masło posiekaj i połącz z aromatem waniliowym, jajkami, dwoma rodzajami mąk, proszkiem do pieczenia oraz dwoma łyżkami syropu klonowego. Gotowy spód wyłóż równomiernie na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jego wierzch wylej 1/3 startej dyni a na nią 1/2 masy orzechowej, powtórz tę czynność kolejny raz, tworząc cztery warstwy. Piecz ciasto przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia przykryj je folią aluminiową. Ciasto możesz udekorować kremem ze schłodzonego mleczka kokosowego oraz korzennymi przyprawami.