Klasyczny poncz dyniowy - idealny na Halloween

Poncz dyniowy to amerykański klasyk, który pojawia się na Halloweenowych imprezach. Alkohol przyrządzony w ten sposób rozgrzewa dzięki nucie korzennych przypraw i ma delikatny, słodki smak. Sezon jesienny należy właśnie do niego! Warto zaserwować ten trunek na organizowanej przez siebie domówce czy podczas wieczoru z przyjaciółkami. Efektownie wygląda, gdy podasz go swoim gościom w wydrążonej dyni lub kieliszkach od Cosmopolitan ozdobionych lawendą. Z dyni można wykonać wiele przysmaków. Od aromatycznej zupy krem (sprawdź przepis >>) po korzenną kawę w stylu pumpkin spice latte (receptura >>) i słodką granolę (dowiedz się, jak ją zrobić >>). Korzystaj z tego warzywa, póki trwa sezon!

Przepis na dyniowy poncz

Składniki:

750 ml rumu korzennego

2 łyżeczki syropu klonowego

1 szklanka soku pomarańczowego

1 szklanka soku cytrynowego

1/3 łyżeczki świeżo startego imbiru

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 szklanki puree z dyni

2 i 1/2 szklanka wody gazowanej

dodatki: 2 pałeczki cynamonu

W misce połącz rum, sok pomarańczowy, sok cytrynowy, syrop klonowy i przyprawy. Do mikstury dodaj puree z dyni, całość dokładnie wymieszaj. Drinki możesz również wykonać w shakerze. Serwuj je w szklance z dwoma pałeczkami cynamonu lub w kieliszkach do drinków Cosmopolitan ozdobionych cukrem i suszoną lawendą. 

Poznaj najlepsze przepisy na dynię >>