Cały świat pokochał awokado. Ten wyjątkowy owoc niesie niesamowite korzyści dla zdrowia, a przy tym szybko zaspokaja apetyt. Jest bogatym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości, oraz witaminy A, B1, B2, C, K i H, korzystnych dla urody. Znajduje się w nim również cenny kwas foliowy czy wapń, potas i fosfor. Mówi się, że awokado jest kaloryczne, bo w większości składa sie z tłuszczów. Jednak te tłuszcze są niezbędne w zdrowej diecie - zamiast przyczyniać się do tycia, wspomagają odchudzanie. Nie boimy się więc łączyć ich na toście z jajkiem lub w słodkim musie z bananem i kakao (10 czekoladowych przepisów z awokado >>)

Jak wybrać idealne awokado? Okazuje się, że to niełatwe. W sklepie nasz wzrok przyciągają owoce o soczyście zielonej skórce, jednak takie sztuki są najczęściej jeszcze niedojrzałe i nie nadają się do zjedzenia. Najsmaczniejsze, dojrzałe awokado wyczujemy pod palcami. Najpierw powinnyśmy zwrócić uwagę, czy skórka owocu jest ciemnozielona. Taki kolor świadczy o tym, że owoc w środku będzie bardziej miękki. Następnie, gdy już namierzymy nasz cel, musimy przetestować go dotykiem. Jeśli jest na tyle miękki, że na skórce zostaje nasz odcisk palca, możemy śmiało włożyć go do koszyka. Warto też zwrócić uwagę na końcówkę awokado (na czubku owocu), by sprawdzić, czy wybrana sztuka nie jest zepsuta. Jeśli końcówka jest czarna, owoc może być zgniły, a wtedy nici z pysznego guacamole. 

Chcesz mieć pewność, że twoje awokado będzie idealne? Możesz skusić się na odmianę Hass - ten owoc ma naturalnie ciemną skórkę pokrytą bruzdami. Pod jego "skorupką" znajduje się pyszny, kremowy miąższ. Awokado Hass jest droższe od tradycyjnego, jednak bardziej pewne, jeśli chodzi o walor smakowy. Jeśli zastanawiasz się, jak obrać awokado, żeby jak najwięcej zostało dla ciebie, a nie pod zieloną skórką, po prostu przekrój owoc na pół, wyjmij z niego pestkę i wydrąższ cały miąższ łyżeczką. Możesz też, po przepołowieniu awokado, pokroić je nożem w kostkę (wzdłóż i wszerz). Dzięki temu, po oderwaniu skórki, będziesz mieć owoc pokrojony na kubiki - idealne do salsy lub sałatek. W przypadku gdy kupimy twarde, niedojrzałe awokado, warto położyć je w ciemnym, ciepłym miejscu, najlepiej w towarzystwie bananów. Szybko dojrzeje!

Zastanawiałaś się kiedyś, jak wyhodować awokado? Każda z nas chciałaby mieć w domu takie drzewko, najlepiej codziennie wydające owoce. Jednak w polskim klimacie to nie jest możliwe, chociaż roślina awokado wygląda efektownie i jest bardzo łatwa do utrzymania. Nie wyrzucaj pestki z awokado - wystarczy, że wbijesz w nią trzy wykałaczki (po przekątnych, na jej wierzchołku) i zanurzysz do 3/4 wysokości w napełnionej świeżą wodą niewielkiej filiżance. Jeśli codziennie rano będziesz zmieniać płyn znajdujący się w naczyniu, już po kilku tygodniach możesz spodziewać się pierwszych efektów. Pestka awokado pęknie i zacznie kiełkować. W niedługim czasie na jej koniuszku ujrzysz łodygę i liście. Kiedy drzewko wyrośnie należy przesiać je do doniczki. Z pewnością sprawdzi się jako efektowna ozdoba na kuchennym parapecie.

Jeśli przeczytałaś ten tekst, oficjalnie mianujemy cię awokado-ekspertem!

6 rzeczy, które zrobisz z pestki awokado >>