Trendy kulinarne, jak nigdy wcześniej, dyktują nam, by wprowadzić tęcze na talerze. Począwszy od #mermaidtoast, czyli kanapek z pastelowym smarowidłem na chleb, po kolorowe spring rolls (przepis >>) czy unicorn latte. Wbrew pozorom, fantazyjne kolory nie są zarezerwowanie wyłącznie dla dań serwowanych na słodko. Największym hitem pośród instagramowych foodies stał się makaron inspirowany grzywą jednorożca, który serwuje się w formie sałatki Buddha Bowl (sprawdź >>). To ryżowe nitki barwione na tęczowe odcienie za pomocą naturalnych składników. Tonacje różu, fioletu oraz niebieskiego uzyskuje się poprzez moczenie makaronu w wodzie po...ugotowanej, czerwonej kapuście! Tak przyrządzone noodle wystarczy skropić sokiem z cytryny, by otrzymać całą gamę pastelowych odcieni. Kwas zawarty w cytrusie zmienia antocyjan - pigment znajdujący się w wywarze z kapusty. To zdrowy, tani i banalnie prosty sposób na stworzenie dania rodem z fantasy! 

#InsightINSTA: unicorn noodles - ZDJĘCIA >>