Kochacie awokado? My mogłybyśmy jeść ten owoc codziennie. Jest pyszny, kremowy i niezwykle korzystny dla zdrowia. Składa się z tłuszczów, które nie odkładają się w "boczkach" lecz wspomagają odchudzanie. Dlatego nie przeszkadza nam jego kaloryczność - dzięki awokado nasze sałatki stają się smaczniejsze i bardziej sycące! Wiemy już, że z tego składnika można przyrządzić wiele różnorodnych dań. Począwszy od klasycznego tosta z jajkiem w koszulce (przepis >>) po budyń czekoladowy lub brownie (10 deserów z awokado >>)

Awokado rządzi na Instagramie. Najpierw hitem były róże z awokado, którymi ozdabiano wegańskie ciasta oraz modne buddha bowls. Teraz przyszła kolej na zdrową pizzę imitującą nasze ulubione, zielone tosty. Taki przysmak serwuje nowojorska restauracja Kola House. Jej szef kuchni najpierw wypieka chrupiący, drożdżowy spód, a następnie zamiast sosu pomidorowego czy sera mozzarella pokrywa go mozaiką z plastrów awokado. Wierzch zostaje posypany nasionami słonecznika, posiekaną rzodkiewką oraz przyprawami. 

Avocado toast pizza szybko zyskała na popularności. Ten "fast food" opanował instagramowy feed. Nic dziwnego - łatwo zrobić ją w domu, z zaledwie kilku składników. To idealna przekąska na lato. Chyba się nie powstrzymamy i zrobimy ją już dziś!

Awocado toast pizza - GALERIA >>

Pizza z awokado

Przepis:

spód

25 g świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki brązowego cukru

250 g ciemnej mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy

wierzch

3 łyżki bazyliowego pesto

1-2 duże, dojrzałe awokado

wędzona papryka

sól, pieprz

pestki dyni lub słonecznika

2 rzodkiewki

1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj do nich dwie łyżki mąki i cukier, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie w środku i wlej w nie wyrośnięte drożdże. Wymieszaj składniki, na koniec dodaj oliwę. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i zacznij je wyrabiać dłońmi. Kiedy stanie się gładkie i elastyczne, ulep z niego kulę i odstaw je na godzinę do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką.

3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części - jedną możesz zamrozić lub zrobić dwie pizze. Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką, po czym przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut. Po tym czasie spód będzie gotowy

4. Na gotowym spodzie rozsmaruj pesto z bazylii. Pokrój awokado w bardzo cienkie plastry i ułóż je jeden przy drugim. 

5. Pizzę posyp papryką wędzoną, solą, pieprzem, pestkami dyni lub słonecznika oraz rzodkiewkami posiekanymi na drobno. Możesz serwować ją tak, jak ulubionego tosta z awokado - z jajkiem i pomidorami koktajlowymi.