Hawajskie poke - trend kulinarny 2016

Ten posiłek to kolejny powód, by zacząć zdrowo się odżywiać. Chodzi o hawajski poke, zwany tatarem surferów. Danie pochodzące z tropikalnych rejonów, znanych ze sztuki tańca hula, opanowało już cały Instagram! Nic dziwnego - oceaniczna sałatka zachwyca kolorami i ciekawym połączeniem zdrowych produktów. Z czego jest zrobiona? Świeżych, dziko żyjących ryb, owoców morza, alg, kimchi, awokado, mango, pikantnych sals oraz super foods! Wszystkie składniki serwuje się w misce i zajada pałeczkami, z dodatkiem ryżu. Taki miks to prawdziwy pokarm dla ciała! Poke dostarcza organizmowi cenne kwasy tłuszczowe omega-3, solidną dawkę antyoksydantów, białko najwyższej jakości, jak i moc niezbędnych witamin. Pożywna kombinacja w tej postaci bije na głowę zielone smoothies!

Najgorętsze trendy kulinarne 2016 - LISTA >>

Hawajskie poke - tradycyjny przepis

Składniki:

450 g tuńczyka na sushi

skórka otarta z połowy limonki

1 łyżeczka oleju sezamowego

3 łyżki sosu sojowego

1 szalotka

1/2 białej cebuli

łyżeczka słodkiego sosu chili

łyżka sezamu

200 g ryżu jaśminowego

1 mango

1/2 awokado

szklanka wodorostów

dodatki: świeży ogórek, groszek ptysiowy, liście sałaty, marchewka, papryczki jalapeno, rzepa, szczypiorek, czarnuszka

Ugotuj porcję ryżu, wystudź. Surowego tuńczyka pokrój w kwadratowe kawałki i wymieszaj w miseczce z posiekaną cebulą, sosem sojowym, olejem sezamowym, sezamem i sosem chili. Wodorosty namocz w ciepłej wodzie. Ryż przełóż do miseczki. Ułóż na nim kolejno tuńczyka, algi, pokrojone w kawałki kawałki mango, awokado, groszek, sałatę, fermentowaną kapustę oraz resztę ulubionych składników - na co tylko masz ochotę! Całość skrop sosem sojowym, ulubionym dressingiem, pikantnym dipem i posyp czarnuszką lub wędzoną papryką.

Hawajski poke - hit kulinarny 2016 - GALERIA >>