Pomysł na letni obiad: hawajska sałatka z kurczakiem

Latem lekkie dania na zimno smakują lepiej, niż tradycyjne obiady. Na lunch chętniej wybieramy sałatki z orzeźwiającymi składnikami, czy tropikalnym dressingiem. W tym roku inspirujemy się trendami kulinarnymi prosto z Hawajów, rozkoszując się słodko-ostrym połączeniem smaków. Do specjałów pochodzących z nad oceanu należą sałatki na bazie surowych warzyw oraz wodorostów. Te produkty świetnie komponują się z kurczakiem i aromatycznym ryżem jaśminowym! Dania w surfurskim stylu przemycają do ciała moc odżywczych witamin oraz antyoksydantów. A przy tym świetnie orzeźwiają w upalne dni! 

Przepis na hawajską sałatkę z kurczakiem

Składniki:

podwójny filet z kurczaka

1 łyżka oleju sezamowego

1 awokado

1/2 półtwardego mango

1/2 limonki

1 papryka chili

1 cebula szalotka

1/2 świeżego ogórka

100 g ryżu do sushi

sól morska

pieprz cytrynowy

Kurczaka pokrój na mniejsze części i lekko posyp solą. Zawiń go w folię aluminiową i piecz w naczyniu żaroodpornym przez ok. 40 minut, w 180 stopniach. Po tym czasie pokrój go na mniejsze części oraz wymieszaj w misce z łyżką oleju sezamowego. Ryż do sushi ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Po wystudzeniu przełóż go do miseczki. Paprykę pokrój na podłużne plasterki razem z mango i awokado. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Ogórka pokrój w okrągłe plastry, by następnie przekroić je na pół. Wszystkie składniki razem z kurczakiem połącz w miseczce z ryżem. Gotowe! Sałatkę możesz serwować dodatkowo z glonami morskimi, plastrami suszonych na słońcu pomidorów, plastrem cytryny lub kolendrą.

Szukasz zdrowych inspiracji? Znajdziesz je TUTAJ >>