Fit przekąska: serniczki z tofu

Nie masz pomysłu na szybki, zdrowy deser? Słodką chwilę zapomnienia zagwarantują Ci serniczki z tofu, które wykonasz w zaledwie 5 minut! Ta przekąska gwarantuje solidną porcję białka oraz moc witamin, pochodzących ze świeżych owoców. Co najlepsze, możesz dowolnie zmieniać jej smak! Wystarczy, że zmiksujesz wegański ser z truskawkami, kakao, daktylami lub ulubionymi super foods. Posiłek w tym stylu to doskonały pomysł na śniadanie, czy uzupełnienie energii po treningu! Warto zabrać go ze sobą na wynos, zamykając przysmak w szklanym słoiczku.

Serniczki z tofu - przepis

Na bazie tofu możesz tworzyć dowolne smakowe kombinacje - roślinny twarożek ma neutralny smak. Wypróbuj go w wersji czekoladowej z kakao lub orzeźwiającej, z sezonowych owoców!

Składniki:

1 kostka tofu

1 szkanka truskawek

2 daktyle

szczypta cynamonu 

łyżeczka nasion chia

lub (w wersji czekoladowej)

1 kostka tofu

3 łyżki kakao/karobu

4-5 daktyli

szczypta chili

pistacje

Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Serniczki przełóż do słoiczków i zaserwuj z ulubionymi składnikami. Jeśli nie chcesz, aby konsystencja była zbyt gęsta, dodaj do receptury odrobinę mleka roślinnego. Smacznego!

Szukasz zdrowych inspiracji? Sprawdź inne przepisy >>