Dyniowe gofry z orzechami - przepis

Dynia to królowa jesiennego sezonu. Uwielbiamy jeść ją w wytrawnej wersji jako gnocchi (przepis >>) czy aromatycznej zupy krem (receptura >>). Smakuje nam również pod postacią kremu o smaku słonego karmelu (przepis >>) lub korzennego ciasta. Trzeba z niej korzystać, póki trwa sezon. W jej składzie znajduje się zbawienny dla urody beta-karoten, witamina E oraz antyoksydanty. Okazuje się, że to niezwykłe warzywo sprawdzi się także jako składnik gofrów, dzięki któremu śniadaniowy przysmak zyska niesamowity aromat. Gofry z dyni są zdrowe, kruche i niskokaloryczne. Można jeść je na diecie bez wyrzutów sumienia. 

Przepis na gofry z dyni

Składniki:

1 szklanka puree z dyni

1/3 szklanki orzechów pekan

1/4 szklanki oleju kokosowego

2 szklanki mąki orkiszowej

1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego

3 łyżki syropu klonowego/miodu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli himalajskiej

Do miski przesyp suche składniki, wymieszaj je. Wsyp do nich posiekane orzechy. Dodaj do nich mokre produkty, zmiksuj całość na jednolitą masę. Rozgrzej gofrownicę i rosmaru na niej olej kokosowy. Nakładaj dyniowe ciasto chochelką i piecz je z obu stron przez ok. 5 minut. Serwuj gofry z mlekiem kokosowym, cynamonem czy ulubionymi owocami. 

Dynia - najlepsze PRZEPISY >>