Sylwia Wiesenberg, polska trenerka odnosząca sukcesy w Stanach Zjednoczonych (oraz ambasadorka Fit & Easy) niedawno odwiedziła Warszawę w ramach promocji swojego DVD z programem ćwiczeń Tonique Energy Mat. Z tej okazji, przygotowała dla swoich fanek kilka  zdrowych przepisów na koktajle i sałatki. Sprawdźcie!

Pomidorowy raj ze szpinakiem i figami

Składniki dla 4 osób: 200 g pomidorków koktajlowych (ewentualnie innych pomidorów np. malinowych), 1 opakowanie młodych liści szpinaku, 5 świeżych fig pokrojonych w cząstki, kilka listków świeżej bazylii, czerwona cebula pokrojona w plastry, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki octu balsamicznego, szczypta soli morskiej do smaku

Sposób przygotowania: pomidory pokroić w cząstki i ułożyć na talerzu razem z sałatami, figami i plastrami cebuli. Całość skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, przyprawić solą morską i posypać świeżo pokrojoną bazylią. Sałatka idealnie komponuje się z serem kozim lub serem feta.

 
 

Zielony ogród

Składniki na 1 litr: 4 selery naciowe, 2 kg świeżych ogórków, 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania: W sokowirówce wycisnąć sok z wcześniej obranych i umytych warzyw: selera oraz ogórków. W blenderze zmiksować natkę pietruszki z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki połączyć i przelać do szklanek.

 
 

Bukiet kolorowych sałat z pestkami dyni, słonecznika, orzechami włoskimi i piniowymi oraz dressingiem z syropem klonowym

Składniki na sałatkę dla 4 osób: 2 opakowania mieszanki sałat, 2 łyżki pestek dyni, 2 łyżki orzeszków pini, 2 łyżki łuskanych orzeszków włoskich, 2 łyżki pestek słonecznika, 2 dojrzałe avokado, obrane i pokrojone w cząstki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka syropu klonowego, szczypta soli morskiej, szczypta platków chili

Sposób przygotowania: wszystkie składniki dressingu zmiksować w blenderze i ewentualnie doprawić do smaku. Mieszankę sałat wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki, polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Przed samym podaniem delikatnie wymieszać.

 
 

Pudding avocado 

Składniki na 1 litr: 300 ml mleka sojowego lub mleka z nerkowców, 3 obrane i zamrożone banany, kilka listków świeżej mięty, nasiona konopi lub nasiona Chia

Sposób przygotowania: avocado, mleko, banany i miętę zmiksować w blenderze. Rozlać do miseczek i posypać nasionami.

 
 

Słodka sałatka z roszponką, truskawkami, jagodami, brzoskwiniami oraz cytrusowym dressingiem

Składniki dla 4 osób: 1 opakowanie roszponki, 200 g świeżych, umytych i pokrojonych w plastry truskawek, 100 g soczystych jagód, ewentualnie borówek, 2 brzoskwinie lub 5 moreli - umyte i pokrojone w cząstki, 1 avocado, obrane i pokrojone w cząstki, 2 łyżki orzechów piniowych lub laskowych – surowych, 2 łyżeczki miodu pszczelego (najlepiej „surowego”, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta słodkiej papryki do smaku

Sposób przygotowania: wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w misce i ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowane owoce delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem i posypać orzeszkami. Sałatka ta idealnie komponuje się z tostami z brioche lub croissant’ami.

 
 

Pieczone buraki i rabarbar  z mozzarellą oraz octem balsamicznym

Składniki dla 4 osób: 1 kg obranych buraków, 4 łodygi rabarbaru, 400 g rolady z koziego sera, 1 opakowanie roszponki, kilka listków świeżej bazylii, sól morska i wędzona, sok z 1 pomarańczy, ocet balsamiczny

Sposób przygotowania: umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Buraki można również piec w całości, a dopiero potem obrać i pokroić w cząstki. Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Na talerzu ułożyć cząstki pieczonych buraków z rabarbarem. Dodać roszponkę, posypać pokruszonym kozim serem oraz świeżo siekaną bazylią. Na koniec skropić oliwą z oliwek oraz octem.

 
 

Rukola z groszkiem cukrowym, parmezanem i świeżą miętą

Składniki na sałatkę dla 4 osób: 200 g młodego groszku cukrowego, 1 opakowanie rukoli, 100 g tartego sera parmezan, kilka listków świeżej mięty, 2 łyżki oliwy z oliwek, balsamiczny ocet szampański (ewentualnie ocet sherry), ulubiona sól morska lub sól wędzona

Sposób przygotowania: umyty groszek pokroić w paski, grubsze pędy można wcześniej zblanszować we wrzącej i osolonej wodzie. Na talerzu ułożyć rukolę z groszkiem cukrowym, całość posypać serem dojrzewającym, świeżo siekaną miętą i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszać, oprószyć solą morską oraz skropić aromatycznym octem.

 
 

Sałatka z kopru włoskiego z roszponką, pistacjami i jogurtem naturalnym

Składniki dla 4 osób: 1 bulwa kopru włoskiego, 1 opakowanie roszponki, sok z 1⁄2 cytryny, 150 g jogurtu naturalnego bez cukru, 2 łyżki pistacji (ewentualnie łuskanych orzechów, 1 mały pęczek świeżego kopru, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli morskiej do smaku

Sposób przygotowania: umyty koper włoski pokroić na bardzo cienkie plasterki, ułóżyć go na talerzu razem z roszponką i skropić sokiem z cytryny. Jogurt naturalny połączyć z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pokruszonymi pistacjami i świeżo siekanym koprem. Sałatkę skropić przygotowanym sosem oraz oprószyć solą morską. Idealnie komponuje się z komosą ryżową.

Za przepisy dziekujemy marce Fit&Easy/