Czekoladowe jajka na Wielkanoc

Chcesz sprawić swoim bliskim drobny upominek? Zrób dla nich słodki prezent od serca - słodkie, czekoladowe jajka wielkanocne. Ta przekąska ma kruche, orzechowe nadzienie, a w jej składzie zmaiast cukru znajdują się daktyle. Z kolei wykonanie tych pralinek jest banalnie łatwe. Nie wymaga spędzenia w kuchni długich godzin, czy posiadania piekarnika! Gotowe, czekoladowe kulki sprawdzą się w roli dekoracji na stole lub jako jadalny dodatek zdobiący wierzch wielkanocnych ciast. Wariacji na podanie tej łakoci jest wiele - począwszy od posypania jajeczek wiórkami kokosowymi, po oprusznie ich cynamonem, czy kawałkami orzechów. Co więcej, możesz zajadać się nimi nawet, gdy jesteś na diecie, bo szybko zaspokajają apetyt i mają niesamowicie zdrowy skład. 

Składniki:

1/4 szklanki masła orzechowego

kilka miękkich daktyli

1/4 szlanki migdałów

1/4 szklanki orzechów nerkowca

kilka kropel aromatu waniliowego

1/2 szklanki tabliczki gorzkiej czekolady

1/2 łyżeczki oleju kokosowego

szczypta cynamonu

Migdały i nerkowce zmiksuj na drobno w młynku elektrycznym. Następnie przesyp je do naczynia blendera. Do orzechów dodaj daktyle, wanilię oraz cynamon. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę, po czym wstaw ją na kwadrans do lodówki, aby stwardniała. Po tym czasie uformuj z masy owalne kulki w kształcie małych jajeczek. Jeszcze raz schowaj je do lodówki. Teraz przygotuj czekoladową polewę - w rondelku rozpuść połowę tabliczki z dodatkiem oleju kokosowego. Połóż jajka na widelec i kolejno zamaczaj je w czekoladowej masie. Następnie przełóż je na naczynie wyłożone papierem do pieczenia i poczekaj, aż stwardnieją (możesz jeszcze raz wstawić je do lodówki).