W tym roku rządzi kolor Greenery z palety Pantone. Pojawił się nie tylko na wybiegach i we wnętrzach - opanował również nasze talerze, wpisując się w trendy kulinarne 2017. Jemy dużo "zielonego" w postaci sałatek, warzyw, koktajli czy nawet wypieków, z dodatkiem herbaty matcha. Ten superfood to najmodniejszy barwnik do potraw, który sprawia, że przemycamy w nich sporą dawkę antyoksydantów. Wyjątkowa roślina wspomaga odchudzanie, opóźnia procesy starzenia się komórek oraz chroni organizm przed nowotworami. Ma neutralny smak, dzięki czemu na jej bazie można tworzyć desery, jak również dania wytrawne. Hitem jest także matcha latte na mleku migdałowym (jak je zrobić? przeczytaj >>), kruche ciasteczka (receptura >>) lub zielone, dietetyczne lody (przepis >>). Z czym najlepiej smakuje matcha? Uwielbiamy ją w duecie z białą czekoladą, a w tym sezonie serwujemy ją również z truskawkami. 

Ciasto matcha z truskawkami i białą czekoladą

Przepis:

składniki suche

2 łyżki zielonej herbaty matcha

230 g mąki orkiszowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

175 g (niecała szklanka) cukru kokosowego

składniki mokre

1 jajko

250 ml mleka kokosowego

75 ml oleju kokosowego

polewa

1 tabliczka białej czekolady

1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj suche składniki. W drugim naczyniu połącz mokre produkty. Dodaj wilgotną masę do sypkiej, wymieszaj całość. Ciasto nie musi być idealne, może posiadać grudki.

2. Przelej masę do keksówki posmarowanej olejem kokosowym. Piecz je w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż wyrośnie (do suchego patyczka). 

3. Po wystudzeniu polej ciasto białą polewą przygotowaną z tabliczki białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.

4. Na wierzchu ciasta ułóż truskawki pokrojone w plasterki. Smacznego!

Matcha - czego jeszcze o niej nie wiesz? Przeczytaj >>