Wegańskie ciasto w wersji raw - sernik z masłem orzechowym

Orzechy to fundament zdrowej diety. Znajdują się w nich cenne pierwiastki korzystne dla włosów i skóry, czy naturalne tłuszcze sprzyjające figurze. Ich smak doskonale sprawdza się w deserach w połączeniu z karmelem oraz czekoladą. Z pomocą orzechów można wyczarować nawet słodki, gęsty krem, który w wegańskim menu zastąpi twaróg. Wystarczy, że namoczysz orzechy nerkowca i zmiksujesz je na mus po upływie kilku godzin. Dzięki temu stworzysz "sernik" bez grama nabiału - z samych naturalnych składników. Ta wegańska opcja nie zawiera glutenu, gdyż do jej przyrządzenia nie trzeba użyć mąki. To duża zaleta przekąsek w wersji raw. Wystarczy je zblendować i schłodzić w zamrażarce. Prosty sposób na efektowny smakołyk!

Wegański sernik z masłem orzechowym - przepis

Składniki:

spód

2 szklanki niesolonych orzechów arachidowych

1 szklanka daktyli

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

nadzienie

2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc

4 łyżki naturalnego masła orzechowego

3 łyżki oleju kokosowego

1/3 szklanki syropu klonowego

kilka kropel aromatu waniliowego

W malakserze zmiel składniki na spód. Następnie wyłóż masę do okrągłej formy (np. blachy do pieczenia) lub plastikowego pojemnika i wyrównaj ją szpatułką. Teraz zmiksuj składniki na nadzienie - powstanie z nich gęsty, orzechowy krem. Wyłóż go na spód ciasta oraz schowaj "sernik" z orzechów nerkowca do lodówki zamrażarki na minimum 3 godziny. Po tym czasie deser będzie gotowy - serwuj go z orzechami lub kawałkami surowego kakao. 

Poznaj przepisy na ciasta bez pieczenia >>