Zdrowe właściwości rabarbaru

Sezon na rabarbar trwa w pełni! Należy więc skorzystać z prozdrowotnych właściwości tego niezwykłego warzywa. Bowiem jego skład skrywa w sobie dużo potasu, beta-karotenu i witaminy C oraz żelazo, fosfor, magnez, sód. Ta mieszanka w połączeniu ze sporą zawartością błonnika, czy niewielką kalorycznością rabarbaru, wspomaga odchudzanie! Warto tworzyć na jego bazie zdrowe desery - tarty, muffiny, owocowe przetwory. Jak zminimalizować kwaśny smak rośliny, bez dodatku cukru? Wystarczy poddusić go na wodzie z odrobiną syropu klonowego lub miodu, albo przyrządzić w duecie ze słodkimi daktylami. My polecamy serwować rabarbar na śniadanie w stylu fit, przekładając nim lekki budyń z kaszy jaglanej.

Budyń kokosowy z rabarbarem - przepis

Składniki

na budyń:

1 puszka mleka kokosowego

1/3 szklanki kaszy jaglanej

2 łyżki oleju kokosowego

4-5 daktyli

na mus:

250 g rabarbaru

1/4 szklanki wody

3-4 łyżki syropu klonowego lub miodu

szvzypta cynamonu

W rondelku przygotuj budyń - ugotuj razem wszystkie składniki, aż kasza jaglana wsiąknie cały płyn. Co jakiś czas zamieszaj masę trzepaczką. Na koniec zmiksuj całość za pomocą blednera. W osobnym garnku przyrządź mus. Pokrój rabarbar na kawałki i gotuj go razem z wodą i słodem, aż rozmięknie. Następnie przelej budyń do słoiczka, przekładając go rabarbarowym musem. Smacznego!

 Jedz sezonowo! Sprawdź 3 wege przepisy na grzyby portobello >>

Przybory kuchenne w sklepie ELLE: