Zdrowy fast food - jak go zrobić? Przepisy

Ćwiczysz i odżywiasz się zdrowo, ale masz jedną wadę - słabość do fast foodów? Zjedzenie pizzy, czy ociekającego tłuszczem hamburgera raz na jakiś czas to nie grzech, ale jeśli ta sytuacja powtarza się zbyt często, np. w chwilach stresu lub podczas zakrapianych alkoholem imprezowych weekendów, pora na zmiany. Nie oznacza to jednak długotrwałej ascezy, a sięgniecie po zdrowsze alternatywy. Bowiem pszenica, tłuszcze trans oraz wysokoprzetworzona żywność nie wpływają pozytywnie na żaden organizm. Warto więc podjąć nowe fit wyzwanie i spróbować przepisów zbawiennych dla sylwetki! Dzięki nim odwyk od fast foodów stanie się łatwiejszy, a nowe smaki przekonają Cię do zdrowej diety (bez liczenia kalorii!). 

1. Zdrowy fast food: bezglutenowa pizza z kalafiora

5 przepisów na zdrowy fast food, fot. Fotolia

Pizza z kalafiora wzbudza kontrowersje, bowiem wykonana jest w 100 % bez użycia pszennej mąki. Jej spód znacznie różni się od oryginału lecz zaskakuje swoim niesamowitym, wyrafinowanym smakiem. Sekretny przepis nie polega jednak na zrobieniu ciasta z ugotowanej główki kalafiora - masę wykonuje się z surowego warzywa, łącząc je z niskokalorycznymi, zdrowymi składnikami. Po jej zjedzeniu takiej pizzy wyrzuty sumienia nie mają racji bytu!

Przepis:

1 kalafior (ok. 500 g)

szklanka mąki bezglutenowej (gryczanej/z brązowego ryżu)

2 łyżki nasion chia + 8 łyżek wody 

1/2 puree z jabłek (ok. 100 g)

1/4 szklanki zimnej wody

łyżka sosu tamari

1 limonka

suszone oregano

suszona bazylia

szczypta soli

na wierzch: sos pomidorowy z ziół prowansalskich i koncentratu pomidorowego, ulubione dodatki, liście bazylii lub rukola.

Umieść nasiona chia w misce i wymieszaj je z wodą, po czym pozostaw je na ok. 10 minut, dopóki masa nie przybierze żelowej konsystencji. Kalafiora zmiksuj "na mąkę" i wymieszaj z mąką gryczaną, sokiem z limonki, sosem tamari, szczyptą soli i przyprawami. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, po czym zacznij stopniowo dolewać do nich zimną wodę. Dłońmi jeszcze raz wyrób konsystencję, aby była jednolita i lepiąca się. Blachę do pizzy posmaruj oliwą, obsyp ją delikatnie mąką. Przelej na nią ciasto do pizzy i dokładnie je uformuj. Zapiekaj spód do pizzy w 200 stopniach przez 20-30 minut, po tym czasie posmaruj go sosem, obsyp przyprawami i ulubionymi dodatkami i jeszcze raz wstaw do piekarnika na 5-10 minut. Po tym czasie pizza będzie gotowa, pachnąca i...chrupiąca!