Czy jajka są zdrowe i warto je jeść?

Nie bez powodu jajka uważa się za symbol życia. Są niezwykle pożywne, smaczne, sycące i sprzyjają budowaniu sylwetki fit! Jednak ten naturalny produkt nadal budzi kontrowersje ze względu na swój unikalny skład. Naukowcy prześcigają się w badaniach dotyczących żółtek i białek oraz zawartego w jajkach cholesterolu. Jakie są fakty? A co jest zwykłym mitem? Poznaj prawdę o pięciu powszechnych przekonaniach!

5 faktów i mitów na temat jajek:

1. Fakty i mity na temat jajek: jajka tuczą

5 faktów i mitów na temat jajek, fot. Fotolia

Jajka w większości składają się z tłuszczu, który jest uważany za wroga smukłej sylwetki. Z tej przyczyny posiłki z ich udziałem uważamy za tuczące, szczególnie jeśli mowa o domowych wypiekach. Jednak warto zdać sobie sprawę, że ten pokarm jest korzystny dla zdrowia, gdyż zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3. Nie sam tłuszcz, a nadmiar kalorii spożywanych w ciągu dnia powoduje kłopoty z utratą zbędnych kilogramów!