Uwielbiasz tosty z awokado? To śniadanie jakiś czas temu było obsesją foodies, która zalała nasz Instagramowy feed. Jednak przyszedł czas na grzanki w słodkiej odsłonie, napakowane odżywczymi superfoods! W tym roku do największych trendów kulinarnych należą dania w tęczowych kolorach, stworzone z pomocą naturalnych barwników. Tą paletę barw możesz stworzyć sama, dzięki łatwo dostępnym produktom. Z buraka wyczarujesz różane latte (przepis >>), które jest świetną alternatywą dla kawy. Za to dzięki kurkumie, algom czy mrożonym jagodom wykonasz #Unicorntoast - fantazyjne smarowidło w kolorach jednorożca. 

Czarne latte z węglem aktywnym - PRZEPIS >>

Na taki pomysł wpadła Adeline Waugh (@vibrantandpure), fotografka i stylistka kulinarna (praca marzeń!) z Miami. Ostatnio blogerka wymyśliła nowy trend, jakim są #MermaidToast, czyli "syrenkowe tosty". Te kanapki wyglądają jak mini dzieła sztuki i przywodza na myśl oceaniczne fale. Efekt został uzyskany dzięki niebieskiej spirulinie i zielonej chlorelli, zmieszanych z wegańskim serkiem migdałowym. Aby danie było bardziej "na Instagram", warto posypać je jadalnymi gwiazdkami, złotymi płatkami czy po prostu posypać kurkumą. Błękitna mozaika wygląda jak marzenie - aż szkoda ją jeść!

Mermaid toast - przepis

W przepisie na syrenkowe smarowidło możesz użyć naturalnego serka na chleb, serka homogenizowanego, twarożku z migałów lub orzechów nerkowca albo mleka kokosowego. My skusiłyśmy się na ostatnią opcję. 

Składniki:

tosty z ciemnego pieczywa

1 mała puszka mleka kokosowego (schłodzonego wcześniej w lodówce)

1/2 łyżeczki spiruliny

1/2 łyżeczki chlorelli

kilka kropel syropu klonowego

kurkuma

Otwórz puszkę schłodzonego mleczka kokosowego i wydobądź z niej gęsty krem. Podziel go na dwie części i przełóż je do dwóch osobnych naczyń. W jednym z nich wymieszaj mleko kokosowe ze spiruliną, w drugim z chlorellą. Teraz posmaruj kanapkę dwoma smarowidłami, tworząc z nich błękitną mozaikę. Na koniec skrop tosty syropem klonowym i posyp je złocistą kurkumą. Smacznego!

#Mermaidtoast - trend kulinarny z Instagrama - ZDJĘCIA >>