Coraz więcej słyszy się o szkodliwości mięsa. To już nie ten sam produkt, co za czasów młodości naszych babć. Teraz wyroby mięsne kupuje się częściej w super markecie, niż u rzeźnika, a ich pochodzenie i skład bywa wątpliwy. Koncerny żywności stawiają na duże zyski w krótkim czasie, toteż zwierzęta karmi się antybiotykami oraz wysoko przetworzoną paszą. Jedząc mięso także zatruwamy organizm tymi składnikami, przez co cierpi nasze zdrowie. Może to dobry moment, by je ograniczyć lub spróbować przejść na dietę wege? Istnieje wiele alternatyw! Poznaj 10 źródeł białka innych, niż mięso:

1. Źródła białka inne niż mięso: quinoa

Quinoa to jeden z najwartościowszych, roślinnych zamienników mięsa. Komosa ryżowa została okrzyknięta superfoodem dzięki dużej zawartości białka, błonnika, magnezu oraz antyoksydantów. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu może zastąpić owsiankę, sprawdzi się także jako składnik sałatki lub wege kotlecików. Jest wskazana na diecie - ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu wspomaga odchudzanie! Możesz też sięgnąć po jej lokalny zamiennik, jakim jest bogata w minerały kasza jaglana. Z tego zboża też problemu przyrządzisz dania, które na długo nasycą organizm. 

10 alternatyw dla mięsa - LISTA >>