Święta Bożego Narodzenia sprzyjają łasuchom. My nie wyobrażamy sobie świąt bez piernika, keksa, szarlotki i orzechowca. Przedstawiamy wam przepisy na ciasta, którym nie możemy się oprzeć.

Przepisy na ciasta: świąteczny piernik

2 szklanki mąki | 2 jajka | 250 g powideł śliwkowych (lub dżemu śliwkowego) | 1 szklanka cukru (może być brązowy) | 1 szklanka mleka | 1 szklanka oleju | 1 łyżeczka cynamonu | 3 łyżeczki przyprawy korzennej |  2 łyżeczki sody oczyszczonej | 2 łyżki gorzkiego kakao | 2 łyżeczki przyprawy do piernika | szczypta soli

Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Celsjusza. W misce połączyć miód, powidła śliwkowe ( 2 łyżeczki ), cukier, przyprawę korzenną, cynamon i szczyptę soli. Dodać sodę, mleko i roztrzepane jaja. Wszystko wymieszać. Mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko. Całość wymieszać na gładką masę. Masę wlać do przygotowanej formy, piec w piekarniku ok. 45-50 minut. Pod koniec pieczenia można wetknąć patyczek w ciasto. Jeśli patyczek będzie suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe. Po ostudzeniu, ciasto przekroić wzdłuż na pół i posmarować jedną część powidłami lub dżemem. Smacznego!

Przepisy na ciasta: trzywarstwowy orzechowiec

placek: 60 dkg mąki | 3/4 szklanki cukru | 2 jajka + 2 żółtka | 20 dkg margaryny | 3 łyżki mleka | 3 łyżki miodu | 2 łyżeczki sody | cukier wanilinowy | polewa: 1/2 kostki margaryny | 4 łyżki cukru | 3 łyżki miodu | 20 dkg posiekanych orzechów włoskich | masa 1: budyń śmietankowy | masa 2: 1/2 puszki gotowej krówkowej masy

Wszystkie składniki na placek połączyć ze sobą, zagnieść, a następnie podzielić na trzy równe części. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotować budyń. Następnie zrobić polewę: w małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier, miód i na koniec orzechy włoskie. Zanim włożymy placki do piekarnika, jeden z nich pokrywamy polewą. Placki piec w 200 st. Celsjusza na złoty kolor. Po ostygnięciu - jedną warstwę ciasta przełożyć masą krówkową, kolejną budyniem śmietankowym i całość zamyknąć plackiem z polewą. Gotowe!

Przepisy na ciasta: prosty keks

5 jajek | 1 szklanka cukru pudru | 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki do bakalii | 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 kostka margaryny | 1 cytryna (sok + otarta skórka) | ulubione bakalie 50 dag (suszone śliwki, morele, orzechy, migdały, czekolada, żurawina - w dowolnych proporcjach)

Piekarnik nagrzać do 180 st. Celsujsza, formę wyłożyć papierem do pieczenia. Bakalie i czekoladę drobno posiekać. Wsypać do nich 1,5 łyżki mąki. Dokładnie obtoczyć. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W misce utrzeć margarynę, dodając po jednym jajku. Dodać cukier, ponownie wymieszać. Do masy należy dodawać po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Do wymieszanego ciasta wlać sok z cytryny i dodać skórkę. Zmiksować. Do ciasta dodać obtoczone w mące bakalie i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 60 minut (czasem i dłużej), dlatego ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem (suchy patyczek oznacza dobre ciasto, w przypadku mokrego, ciasto należy jeszcze piec). Keks można posypać cukrem pudrem. 

Przepisy na ciasta: szybka szarlotka z cynamonem

2 szklanki mąki pszennej | 4 żółtka | 150 g margaryny | 1/2 szklanki cukru | 2 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 łyżka cukru wanilinowego | 4 jabłka | 1,5 łyżeczki cynamonu | + foremka do ciastek - gwiazdka (opcjonalnie)

Mąkę, cukier, żółtka i margarynę zagnieść na kruche ciasto. 1/3 ciasta należy owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Pozostałą część ciasta wyłożyć na blachę i równo rozłożyć. Obrane jabłka zetrzeć na tarce, dodać do nich cukier wanilinowy i cynamon. Przygotowane jabłka wyłożyć na ciasto. Zamrożone ciasto należy rozwałkować i wyciąć z foremki gwiazdki (jako świąteczny akcent :)), ułożyć je na jabłkach. Ciasto można również zetrzeć na tarce - wtedy będzie klasyczną kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180 st. Celsjusza. Łatwo, szybko i smacznie.