Restaurant Week już od kilku lat promuje dobrą kuchnię i zachęca Polaków do jedzenia w restauracjach. Na czym polega? W lokalach biorących udział w projekcie w wybranych dniach (w tym przypadku 3-17 kwietnia 2019) w specjalnej cenie możecie wypróbować menu degustacyjnego (wystarczy wcześniej zarezerwować stolik na stronie internetowej festiwalu - www.RestaurantWeek.pl). Wiosenna edycja obejmie 400 restauracji z 35 polskich miast. W tym roku ma niezwykły charakter, bo ruszy pod hasłem #SzanujJedzenie. Temat przewodni to nie przypadek. Pamiętacie nasz wywiad z Massimo Botturą? Najlepszy szef kuchni niedawno przyjechał do Polski i zainspirował twórców festiwalu. W końcu Bottura jest pomysłodawcą projektu non-profit Food for Soul, a wraz z marką GRUNDIG szerzy idę #RespectFood opierającą się o filozofię zero-waste

Czytajcie też: Massimo Bottura pojawi się na Fine Dining Week >>>

"Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników" - czytamy w informacji prasowej. Dodatkowo część restauracji przygotuje na Restaurant Week specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.