Przepisy na wegańskie naleśniki - placuszki bananowe, naleśniki bez glutenu, w wersji wytrawnej i słodkiej.

Naleśniki to idealny pomysł na udane śniadanie, zdrowy lunch czy słodki deser. Wystarczy dobry przepis, przynajmniej trzy składniki na ciasto i ulubione dodatki, by z łatwością wyczarować przepyszne danie. Ale czy wykonanie ulubionych naleśników, racuchów oraz puszystych amerykańskich pancakes jest możliwe na diecie wegańskiej? Okazuje się, że w kuchni roślinnej nie brak idealnych alternatyw dla przetworów mlecznych i co najważniejsze jajek, odpowiedzialnych za jednolitą konsystencję ciasta naleśnikowego. W roli zamienników świetnie sprawdzi się olej roślinnysiemię lniane, płatki owsiane, nasiona chia, skrobia kukurydziana i ziemniaczana, czy banany. A nowe doznania smakowe zagwarantuje Ci dodane do naleśników mleczko kokosowe lub syrop klonowy zamiast miodu

1. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wersji klasycznej

Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia

Poznaj przepis podstawowy na tradycyjne naleśniki, które w smaku niczym nie różnią się od tych wykonanych z jajek i krowiego mleka.

Przepis:

szklanka mąki

1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych

1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego

łyżka oleju z pestek winogron

szczypta soli

łyżeczka cukru brązowego

szczypta sody

ew. szczypta cynamonu i kilka kropel aromatu waniliowego

W dużej misce wymieszaj suche składniki. Dolej do nich mleko i olej, zmiksuj wszystkie produkty na jednolitą, płynną masę. Pozostaw je na 15 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozlej je chochelką na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron do zarumienienia. 

 

2. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wersji bez glutenu

 

Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia

Roślinne naleśniki w wersji bez glutenu również nie wymagają dużego nakładu czasu i wymyślnych składników, a smakują i wychodzą równie dobrze jak te z tradycyjnego, niewegańskiego przepisu. 

Przepis: 

szklanka mąki kukurydzianej

szklanka mąki ryżowej lub gryczanej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2.5 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)

1-2 łyżki oleju kokosowego

łyżka syropu klonowego

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce i odstaw ciasto na kilkanaście minut, aż delikatnie zgęstnieje. Naleśniki smaż partiami z obu stron.

 

3. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wersji wytrawnej z mąki orkiszowej

 

Przepisy na wegańskie naleśniki - przepis podstawowy, fot. Fotolia

Naleśniki świetnie sprawdzą się także w porze lunchu, w towarzystwie warzyw i wytrawnych sosów. A żeby były przy tym nieszkodliwe dla figury, zamień białą mąkę na pszenicę orkisz.

Przepis:

pół szklanki mąki orkiszowej

2 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego

ok. 7 łyżek stołowych ciepłej wody

1,5 szklanki mleka sojowego

Zmielone siemię lniane zalej ciepłą wodą i wymieszaj, aż powstanie z niego ścisła konsystencja. Dodaj je do mąki i trzepaczką wymieszaj te składniki z mlekiem. Odstaw ciasto na kwadrans, a gdy po tym czasie będzie zbyt gęste, dolej do niego trochę mleka lub wody gazowanej. Płynną masę smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej np. olejem kokosowym z obu stron, aż naleśniki sie zarumienią. Naleśniki podawaj z wegańskim majonezem i koperkiem, na farsz przygotowując borowiki podsmażone z cebulką, zawinięte w środek ze świeżą pietruszką.

 

4. Przepisy na wegańskie naleśniki - wegańskie placuszki bananowe

 

Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia

Wegańskie pancakes są słodkie, puszyste i stanowią miłą zmianę dla dań z udziałem naleśników. Sprawdzają się szczególnie w roli śniadania - sycą na długi czas, dzięki dużej zawartości błonnika w ich składzie.

Przepis:

3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej

łyżka syropu klonowego

szczypta cynamonu

szczypta soli himalajskiej

łyżeczka proszku do pieczenia

dojrzały banan

pół szklanki mleka migdałowego

2 łyżki oleju roślinnego

W misce najpierw wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Banana rozgnieć widelcem i dodaj go wraz z mlekiem, syropem klonowym i olejem do reszty składników. Masę dokładnie wymieszaj trzepaczką. Nakładaj na rozgrzaną patelnię porcje placuszków łyżką stołową. Przewróć je na drugą stronę kiedy zarumienią im się boki, a na powierzchni pojawią się bąble powietrza. Smaż placuszki z obu stron. Podawaj polane syropem i posypane płatkami kokosowymi lub sezamem.

 

5. Przepisy na wegańskie naleśniki - wegańskie pancakes czekoladowe 

 

Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia

Czekolada w zdrowym wydaniu? Dodaj jej kawałki do wegańskich placuszków i polej je na koniec prawdziwą czekoladową polewą na bazie oleju kokosowego i ciemnego kakao.

Składniki:

1.5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1.5 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli 

1/3 szklanki syropu klonowego lub cukru kokosowego

3 łyżki naturalnego, ciemnego kakao

4 łyżki oleju kokosowego

2 szklanki mleka roślinnego

90 g posiekanej gorzkiej czekolady 90%

Wszystkie składniki na placki poza czekoladą połącz mikserem w dużej misce. Gdy masa stanie się jednolita dodaj gorzką czekoladę i wymieszaj ją łyżką. Ciasto nakładaj porcjami (najlepiej łyżką stołową) na rozgrzaną patelnię i smaż pancakes z obu stron. Jeśli chcesz, żeby Twoje placuszki wyszły idealnie okrągłe, skorzystaj z małej patelni i smaż je na niej osobno. Polewę wykonasz mieszając dwie łyżki sproszkowanego kakao z 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego.

 

6. Przepisy na wegańskie naleśniki - wegańskie placuszki z cukinii

 

Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia

Wegańskie placuszki można także przyrządzić w wytrawny sposób - wystarczy zamiast banana dodać do masy marchewkę czy cukinię i doprawić ciasto ostrzejszymi przyprawami. Placki z cukinii podawaj najlepiej w towarzystwie świeżych sałat.

 Przepis: 

1.5 kg cukinii

szklanka mąki owsianej

2 ząbki czosnku

szczypta soli

posiekana natka pietruszki i koperku 

Cukinie obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Zasyp je łyżeczką soli i odstaw na ok. 30 minut, aż warzywo pozbędzie się soku. Po tym czasie wymieszaj cukinie z posiekanym na drobno czosnkiem i zieleniną. Do powstałej masy dodaj mąkę owsianą, w dłoniach formuj placuszki i przekładaj je na rozgrzaną patelnię. Smaż placki z obu stron, po czym gotowe przełóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby odsączyć z nich nadmierną ilość tłuszczu.

 

7. Przepisy na wegańskie naleśniki - różowe naleśniki z sokiem z buraka

 

Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia

Wychodzimy z założenia że posiłki poza tym, że nam smakują powinny jeszcze dobrze wyglądać. Ciekawym urozmaiceniem mogą być słodkie naleśniki w kolorze różowym, dzięki sokowi z buraków dodanego do ciasta, którego nie czuć w nim po usmażeniu. 

Przepis:

2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej

2 szklanki mleka roślinnego 

szczypta soli

łyżka syropu klonowego

łyżka oleju roślinnego (np. sezamowego)

2 łyżki soku z buraka

Mleko, mąkę, olej i sól zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj do niej sok z buraków i wymieszaj ciasto. Naleśniki smaż z obu stron - możesz podawać je z kremem z gęstego mleczka kokosowego i świeżymi owocami. 

 

8. Przepisy na wegańskie naleśniki - w wytrawnej, pikantnej wersji

 

Przepisy na wegańskie naleśniki, fot. Fotolia

Masz ochotę na lunch w pikantnej odsłonie? Z pewnością zasmakują Ci naleśniki w ostrzejszej, wytrawnej wersji. Wystarczy, że do ciasta naleśnikowego dodasz takie przyprawy jak tymianek, czy oregano. 

Przepis:

łyżka nasion chia

szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

szklanka mąki orkiszowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 i 1/2 szklanki mleka sojowego

szczypta soli

odrobina pieprzu cayenne

szczypta tymianku i oregano

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i odstaw ją do zgęstnienia na kilkanaście minut. Ciasto chochlą cienko rozlewaj na patelnię i smaż je z obu stron. Naleśniki podawaj z pieczonymi warzywami i ostrymi, meksykańskimi sosami.

Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life