Melasa - właściwości syropu z buraków

Melasa to ciemny, gęsty i lepki syrop, który jest produktem ubocznym przy produkcji cukru. Z tego powodu przez wiele lat uważano ją za bezużyteczną. Niesłusznie! Okazuje się, że słód uzyskany z buraków jest źródłem cennych pierwiastków, które mają korzystny wpływ na zdrowie czy urodę. Melasa buraczana to bogate źródło wapnia, żelaza, magnezu, potasu, miedzi, selenu, chromu i manganu, co czyni ją naturalnym środkiem na wzmocnienie. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, nie podnosi poziomu cukru we krwi oraz naturalnie pobudza. Dzięki odżywczej bombie cennych pierwiastków jest polecana kobietom w ciąży czy osobom chorującym na anemię.

W melasie znajduje się także szereg witamin z grupy B: B1, B5, B6. Oznacza to, że korzystnie wpływa na samopoczucie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Z powodzeniem można ją stosować na diecie, jako zdrowy zamiennik cukruEkstrakt z buraka ma mało kalorii i jest w pełni naturalnym produktem. Już niewielka dawka syropu (zaledwie łyżeczka) potrafi skutecznie osłodzić posiłek. Taką porcję zaleca się spożywać każdego dnia, by w pełni skorzystać z jego właściwości. Już 2-3 łyżeczki warzywnego specyfiku potrafią zaspokoić 93% dziennego zapotrzebowania na żelazo!

Jak stosować melasę?

Melasa z buraków idealnie sprawdzi się również w jadłospisie wegan. To w 100% roślinny produkt, który śmiało można przyrównać do miodu. Należy do najzdrowszych zamienników cukru - może konkurować z syropem klonowym, pozostawiając w tyle słód daktylowy, ryżowy czy cukier kokosowy. Idealnie sprawdza się jako słodzik do kawy, herbaty, budyniów, wypieków. I to w niewielkiej ilości! Zimą warto pić z jej udziałem napar, który wzmacnia odporność. Wystarczy łyżeczkę melasy wymieszać z ciepłą wodą, sokiem z połowy cytryny i kurkumą. Wtedy przeziębienia nie będą nam straszne! Szklankę eliksiru warto spożywać każdego dnia o poranku, by zapewnić sobie zastrzyk energii oraz naturalny detoks organizmu.

Poznaj super foods zbawienne dla sylwetki >>