Większość krajów posiada swój odmienny rodzaj alkoholu. Często różniący się smakiem, zapachem, sposobem produkowania, kolorem, stężeniem alkoholu czy nazwą. W wielu kręgach kulturowych odmienny jest także sposób spożywania i samego podawania alkoholu. Nierzadko ma on znaczenie tradycjonalne, a nawet duchowe i religijne. Niektóre z tych wyskokowych napojów potrafią nawet kryć jakieś tajemnice. Jak każdy alkohol,  tak i arak ma swoją historię, którą przybliżamy poniżej.

Historia alkoholu z Bliskiego Wschodu, czyli arak i jego nuty smakowe

Arak to napój alkoholowy należący do grupy anyżowców o stężeniu wahającym się miedzy 40%, a 63%. Jest klarownym i bezbarwnym destylatem winnym. Podczas jego produkcji nie dodaje się cukru, a o jakości trunku w dużej mierze decyduje rodzaj i poziom dojrzałości winorośli. Rodzaj metalu, z którego stworzone są kotły i kolumny aparatury ma również bardzo duży wpływ na smak araku.

Arak jest tradycyjnym alkoholem krajów Bliskiego Wschodu takich jak:

  • Izrael,
  • Liban,
  • Palestyna,
  • Syria
  • i Jordania.

Są to kraje Lewantu, czyli leżące na wschodniej części azjatyckiego  wybrzeża Morza Śródziemnego. W dosłownym tłumaczeniu z Arabskiego Arak oznacza „pot”. Nie ma to oczywiście w żadnym stopniu związku z dosłownym znaczeniem tego słowa. Chodzi tutaj o destylat kapiący z aparatury podczas produkcji alkoholu. Anyżowy alkohol jakim jest Arak posiada wiele swoich odpowiedników, miedzy innymi greckie Ouzo, tureckie Raki czy Pastis pity we Francji. Jest ich znacznie więcej, natomiast nie należy mylić omawianego w artykule Araku z bardzo podobnie pisanym Arrakiem, który jest produkowany w sposób zupełnie odmienny. 

Jak pić arak? Z czym smakuje najlepiej i dlaczego nazywany jest lwim mlekiem?

Arak zaleca się pić rozcieńczony z wodą w proporcjach jeden do trzech, z przewagą wody w roztworze. Alkohol przybiera wtedy barwę mleczną. Dzieje się tak z każdym anyżowym alkoholem, ponieważ olejek anyżu jest rozpuszczalny w alkoholu natomiast w wodzie nie. Gdy arak jest już odpowiednio rozcieńczony przelewamy go do wypełnionych wcześniej lodem kubeczków. Kolejność jest istotna, ponieważ dodanie lodu do naczynia z arakiem zmieni jego konsystencje na niepożądaną.

Zdarza się, że arak jest spożywany bez uprzedniego rozcieńczania. Mówi się, że taki arak są w stanie wypić tylko silni. Właśnie dzięki temu, że ma on ognisty smak i mleczną barwę potocznie jest nazywany „lwim mlekiem”. W krajach, w których stanowi tradycyjny alkohol pije się go do rozmaitych regionalnych przystawek, czyli Mezzy. Klasycznie podawany jest w formie uzupełnienia różnych dań, często do potraw z grilla. Pomimo, że religia muzułmańska zabrania jej wyznawcom spożywania trunków alkoholowych, jej wierni sprytnie obchodzą ten zakaz. Owa religia mówi jasno, że Allah w określonych porach śpi, a skoro wypoczywa tzn., że nie widzi co robią ludzie i ci mogą sobie pozwolić na spożywanie napojów alkoholowych.  

Drinki i koktajle z arakiem, czyli jak pić ten alkohol w Polsce

Jak praktycznie każdy alkohol arak może być podawany z różnymi ciekawymi dodatkami. Są zwolennicy mocniejszych drinków, które szybciej zawrócą w głowie oraz ci, którzy raczej nie chcą wyczuć palącego smaku w kieliszku.

Jeżeli odejdziemy od tradycyjnej formy spożywania araku i damy się ponieść fantazji może wyjść z tego naprawdę ciekawa kompozycja. Poniżej przedstawiamy propozycję przepisów na koktajle z arakiem, które mogą wam przypaść do gustu.

Rozgrzewający poncz:

  • ¾ szklanki araku,
  • butelka białego wytrawnego wina,
  • ¼ szklanki likieru pomarańczowego,
  • ½ szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 szklanki naparu z czarnej herbaty,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 szklanka soku z pomarańczy.

Wszystko razem mieszamy, gotujemy i delikatnie doprowadzamy do wrzenia poza herbatą, którą dodajemy na samym końcu. Dla aromatu można dodać skórkę od pomarańczy i goździki do gotującego się napoju. To świetny wybór na zimowe chłodne wieczory, ale warto pamiętać, że z wymienionych powyżej proporcji wyjdzie solidna dawka alkoholu. Jest to dobra opcja na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi w kilka osób.

Próbowałeś whisky sour i uważasz, że drink ten jest rewelacyjny? Podobną wersję można przygotować na bazie araku

Arak Sour:

  • 40 ml araku,
  • 25 ml soku z limonki,
  • 10 ml syropu cukrowego,
  • 10 ml kurzego białka,
  • kilka kropli angostura bitters.

Wszystkie składniki wlewamy do shakera uzupełnionego lodem. Następnie bardzo starannie i energicznie wstrząsamy i przelewamy najlepiej do specjalnego szkła do drinków. Drink wspaniale zwieńczy zest, czyli skórka z pomarańczy. Wystarczy ją lekko zawinąć i położyć na piance powstałej dzięki obecności w napoju kurzego białka.

Preferujesz koktajle owocowe? Jeżeli nie przeszkadza ci, że twój drink będzie gesty to ten przepis jest dla ciebie.

Słodki arak:

  • ½ banana,
  • 5-8 truskawek,
  • 100 ml likieru kokosowego,
  • 50 ml araku,
  • 100 ml soku ananasowego,
  • wiórki kokosowe.

Do wykonania tego koktajlu należy zblendować wszystkie składniki poza wiórkami kokosowymi i przelać je do ozdobnej szklanki. Najlepiej małej, aby nasz napój alkoholowy wypełnił całe naczynie. Na koniec posyp koktajl wiórkami kokosowymi tak, aby tworzyły białą kołderkę drinka.

Jeżeli podejdziesz do tematu kreatywnie i cechuje cię wyczucie smaku to możliwości na przyrządzenie pysznych drinków na bazie anyżowego alkoholu jest niezliczenie wiele. Zanim jednak przejdziesz do robienia drinków z araku warto spróbować go w tradycyjnej formie, by zwiększyć zasoby poznanych smaków.